Konkurranseklausul – rettslig regulering
Konkurranseklausuler reguleres etter arbeidsmiljøloven § 14 A-1. Her fremkommer det at konkurranseklausuler er klausuler som “begrenser en arbeidstakerens adgang til å tiltre stilling hos en annen arbeidsgiver eller starte, drive eller delta i annen virksomhet etter arbeidsforholdets opphør”. Denne definisjonen er ment å fange opp alle tilfeller hvor en arbeidstaker engasjerer seg i virksomheter som er i konkurranse med arbeidsgiver. Det gjelder både vanlige ansettelser i en annen virksomhet, men også andre former for arbeid som ikke reguleres av arbeidsmiljøloven. Styreverv og konsulentoppdrag er eksempler som omfattes, men som ikke er vanlige arbeidsforhold regulert av arbeidsmiljøloven.
En forutsetning for at en konkurranseklausul skal kunne gjøres gjeldende, er at arbeidstakerens avtalte begrensninger er begrunnet i konkurransehensyn. Det at arbeidstakeren f. eks. sitter på en bedriftshemmelighet, gjør at en konkurranseklausul på nærmere bestemte vilkår kan gjøres gjeldende. Er det andre hensyn som begrunner klausulen som f. eks. allmennhetens tillit til forvaltningen, vil ikke dette omfattes og klausulen kan ikke gjøres gjeldende.
Arbeidsgivers behov for vern
Det er ikke tilstrekkelig at klausulen er begrunnet i konkurransehensyn. En klausul som begrenser arbeidstakerens muligheter til å ta konkurrerende arbeid må i tillegg være nødvendig for å ivareta arbeidsgivers “særlige behov for vern”, jf. arbeidsmiljøloven § 14-A-1 (2). Her må man foreta en konkret vurdering av hva den enkelte klausul er ment å beskytte og i hvilken grad den gjøres gjeldende. Det er i hovedsak beskyttelse mot bedriftshemmeligheter og knowhow som kan legitimere at en konkurranseklausul gjøres gjeldende.
En bedriftshemmelighet kan være et system som brukes i virksomheten, men som ikke er allment kjent. Et annet eksempel er en oppskrift på et produkt som kun er kjent innenfor virksomheten. Knowhow er en betegnelse på “den samling av detaljer, kunnskaper og erfaringer som samlet kan være avgjørende for bedriftens konkurranseevne, men som hver for seg kan virke ubetydelige”, jf. Rt. 1964 s. 238. Eksempler på dette kan være hvilke råstoffer som skal brukes for det beste resultatet og hvordan en maskin skal kjøres for best mulig resultat. Dette kan være så verdifullt for en bedrift at bedriften ønsker å beskytte seg mot at konkurrenter får kjennskap til dette.
Det at det finnes bedriftshemmeligheter eller knowhow i virksomheten er imidlertid ikke tilstrekkelig. Det må vurderes om arbeidstakeren som slutter i virksomheten har tilstrekkelig innsikt og kunnskap om arbeidsgivers virksomhet. Hvis det er på det rene at arbeidstakeren ikke kjenner til bedriftshemmeligheter eller ikke har knowhow om produksjonen, vil ikke arbeidsgiveren ha et særlig behov for vern mot at denne arbeidstakeren begynner å arbeide hos en konkurrent. Selv om den enkelte arbeidstaker må vurderes konkret, vil som regel arbeidstakere som ikke har en ledende, overordnet eller særlig betrodd stilling, ikke ha den nødvendige kunnskapen om virksomheten som kan begrunne en konkurranseklausul.
Hva slags virksomhet arbeidstakeren skal begynne i, må også vurderes. Det er en forutsetning for at arbeidsgiver skal ha et særlig behov for vern, at arbeidstakeren faktisk begynner i en konkurrerende virksomhet. Konkurrerende virksomhet må begrenses både geografisk og i forretningsmessig forstand. Geografisk må det avgrenses hvis f. eks. den gamle og nye arbeidsgiveren selger samme gjenstand men på helt ulike markeder. Begge lager datasystemer. Den gamle arbeidsgiveren selger kun til svenske bedrifter, mens den nye arbeidsgiveren selger kun til norske bedrifter. Da vil ikke den gamle arbeidsgiveren ha et særlig behov for vern. Tilsvarende vil det ikke foreligge konkurrerende virksomhet i forretningsmessig forstand, dersom virksomhetene produserer ulike ting.
Konkurranseklausul lengde
En konkurranseklausul kan bare gjøre gjeldende inntil ett år etter opphøret av arbeidsforholdet. Det betyr at arbeidsgiveren ikke kan hindre arbeidstakeren i å ta konkurrerende arbeid senere enn ett år etter arbeidsforholdets slutt. Arbeidsforholdet opphører når oppsigelsestiden er ferdig, eller den dagen arbeidstakeren avskjediges.
Det kan også hende at klausulen har en kortere virketid. Dersom det ikke er nødvendig for å ivareta arbeidsgivers særlige behov for vern å ha en klausul et helt år, vil den kunne settes til side når behovet for vern er borte.
Når og hvordan må konkurranseklausulen inngås?
En konkurranseklausul må inngås skriftlig. Den må også inngås mens arbeidsforholdet består. Det er vanlig at man inngår konkurranseklausuler ved inngåelsen av arbeidsforholdet eller underveis i arbeidsforholdet. Det er imidlertid ingenting i veien for å inngå en slik avtale i oppsigelsestiden. Den må bare inngås før arbeidsforholdet opphører, for å være gyldig. Hvis den inngås etter arbeidsforholdet, reguleres forholdet av avtaleloven § 38 i stedet.
Når kan ikke konkurranseklausuler gjøres gjeldende?
Et arbeidsforhold kan avsluttes både fra arbeidstaker og fra arbeidsgivers side. En konkurranseklausul kan ikke gjøres gjeldende dersom arbeidstakeren blir sagt opp på grunn av virksomhetens forhold. Må virksomheten nedbemannes, kan ikke arbeidsgiveren gjøre klausulen gjeldende. En konkurranseklausul kan heller ikke gjøres gjeldende dersom arbeidstaker hever arbeidsforholdet som følge av arbeidsgivers mislighold. Sier arbeidstaker selv opp, eller blir sagt opp av arbeidsgiver på grunn av arbeidstakers forhold, kan klausulen gjøres gjeldende som normalt.
Virksomhetens øverste leder kan unntas fra reguleringen om kundeklausuler dersom det er skriftlig avtalt at de ikke skal gjelde, jf. arbeidsmiljøloven § 14 A-5.
Kompensasjon hvis konkurranseklausul gjøres gjeldende
Dersom konkurranseklausulen gjøres gjeldende, må arbeidstaker kompenseres for at vedkommendes mulighet til å ta seg arbeid blir redusert. Det følger av arbeidsmiljøloven § 14 A-3 at arbeidstakeren skal kompenseres 100 % opptil 8 G og deretter minst 70 % av arbeidsvederlaget over 8 G. G står for grunnbeløpet i folketrygden og er pr. 1 mai 2025 på ca. 130 160 kr. Dersom arbeidstakeren likevel får seg jobb i perioden konkurranseklausulen gjelder, kan det gjøres fradrag for halvparten av kompensasjonen.
Vi tilbyr inntil 30 minutters gratis saksavklaring for saker innenfor arbeidsrett. Ta kontakt på post@reinholdt.no eller telefon +47 23 68 85 58.